Pokud zrovna netrpíte arachnofobií a při sledování videa jste neutekli od obrazovky, můžu vám smažené tarantule jen doporučit. Najdete je na tržišti Psar Thmei v kambodžském hlavním městě Phnom Pehnu. Křupaví pavouci chutnají trochu jako krab a dobře se hodí k nejpopulárnějšímu místnímu pivu Anchor. Smaží se v oleji na pánvi wok pouhých pětačtyřicet vteřin, aby byly křupavé a uvnitř měkké.
Nikdo přesně neví, kdy se tarantule stali součástí khmerské kuchyně, ale říká se, že zachránily mnoho životů během krutovlády Rudých Khmerů. Městské obyvatelstvo bylo vyhnáno v rámci děsivého sociálního experimentu na venkov a pro hladovějící lidi byly tarantule obsahující proteiny, kyselinu listovou a zinek vítaným a lehce dostupným zdrojem obživy. Jen připomenu, že radikálnímu maoistickému a nacionalistickému režimu Rudých Khmérů padlo za obět v letech 1975 – 1979 až dva miliony lidí.
Tarantule jsou dnes v Kambodži považovány za delikatesu a tak počítejte, že za jednoho macatého smaženého pavouka zaplatíte zhruba jeden dolar. Za stejnou cenu pořídíte na tržnici pořádný oběd.
A jedna rada na závěr – v khmerštině se tarantule řekne „APIN“